Регија Бургундија

Крстарење рекама Француске

Регија Бургундија

Бургундија (француски: Бургундy, њемачки: Бургунд) је назив за историјску област Западне Европе која се простирала на територијама данашње Француске и Швајцарске, углавном око горњег тока ријеке Роне. Име је добила по Бургундима, германском племену које се на том подручју населило за вријеме Велике сеобе народа у 5. вијеку и основало државу познату као прво Бургундско Краљевство.

Бургундија производи вина истог имена. Иако то име означава црвено вино, у регији се производе и бела и црвена вина. Да би се вино сматрало бургундским вином може бити произведено само од шардонеа, пино ноара, гамеа или пино бланка. Најбоља вина су од шардонеа и пино ноара и долазе из Кот дор. Бургундска вина су изузетно цењена због историјске традиције, репутације. Мала производња оних најбољих вина доприноси да та вина постижу високу цену и тражњу. Вина из Бургундије су међу најскупљима на свету. Неки потрошачи купују та вина само да би на њима касније препродајом зарадили.

Burgundy /Franshe-ComtÈ- Saône

Постоји много рута из базе Понталиер-сур-Саôне! Можете пловити реком Саоном или ‘’Мирном Саоном’’,као и Бургундијским каналом или реком Ду, или Марне Каналом на Саони. Кроз ове регије, познате по гастрономији И винима, можете пловити дуж канала И река окружени прелепим храстовим дрвећем, врбама, док трска по ободима реке као да прави Вашу руту и диригује пут Вашег брода. На овим локацијама можете наслутити сиве чапље, пецати рибу И гледати лет дивљих патака.

Bresse Bourguignonne – Seille

Река Сеј, притока реке Саоне, је највећа река која тече кроз регију Бургињон, позната по својим пилећим специјалитетима-,,Пилићи Бресе’’.Овде можете пронаћи миран шарм ових влажних подручја и њихових полу-дрвених кућа. Из луке Лоуханс, можете кренути на путовање кроз резерват дивљине основан 1980 године И његов мозаик различитих природних окружења као што су марсхy баре и дине прекривене лишајевима И маховинама. Луан је живописан градић и лука, са очуваним грађевинама из 16-тог века. Сваког понедељка се отвара чувена пијаца фармера. Обилазићете Сантенаy И Мацон винограде.


ДаНе

TOP