Kušadasi

Turska letovanje

Letovanje Turska - Kušadasi

Kušadasi, nekada malo ribarsko mesto, preraslo je u jedan od glavnih turističkih centara na egejskoj obali Turske. Od Izmira, jednog od najvećih turskih univerzitetskih gradova, Kušadasi je udaljen 90 km, dok je aerodrom Bodrum udaljen oko 150 km.

Naziv grada potiče od malog ostrva nazvanog „ostrvo ptica“ sa kojim je povezan uskim nasipom. Mnogi narodi su obeležili istoriju Kušadasija – Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi u okolini grada. Drevna tvrđava iz XV veka nalazi se pored gradske plaže i predstavlja simbol grada Kušadasi. Duh otomanskog carstva možete osetiti na svakom koraku – šetajući ulicama popločanim kaldrmom, cenkajući se u nekoj od prodavnica i uživajući u specijalitetima turske kuhinje.

Kušadasi krasi sedam predivnih plaža, nacionalni park, mnogobrojni restorani, turski barovi do kojih lako možete doći malim autobusima-dolmušima. Sam centar grada je dinamičan, pun različitih mesta za izlaske dok se van grada nalazi veliki broj hotela i plaža u mirnom okruženju.

Na kojoj god plaži da se nađete možete uživati u kristalno čistoj vodi i sportovima na vodi. Najpopularnija je Ladies Beach, koja se nalazi u blizini centra, duga peščana plaža na kojoj se nalaze brojni restorani, barovi i noćni klubovi. Nemojte propustiti da dočekate zalazak sunca na ovoj plaži. Downtown Beach nalazi se u centru Kušadasija, uvek se možete skloniti sa plaže i uživati u šopingu. Long Beach je od Kušadasija udaljena oko 6 km, dugačka je 20 km, na njoj se nalazi akva park. Pored navedenih svakako vredi posetiti Love Beach, Kustur plažu, Diamond/Gold Beach, Silver Sand Beach, Paradise Beach, Tusan… i plaže u okviru nacionalnog parka. Nacionalni park ima najčistiju vodu u Kušadasiju, voda je idealna za ronjenje, borova šuma pruža potrebnu haladovinu, a brojne uvale i zalivi, mir i tišinu.

TOP